Revija antiratnog filma u Kragujevcu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу21. октобар 2009.
KRAGUJEVAC 21. oktobra 2009. (Beta) - Prikazivanjem filma "Ispovest nemačkog vojnika" Britanca Tonija Vilsona, u sredu uveče je u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu počela Treća Kragujevačka revija antiratnog i angažovanog filma (KRAF).

Na KRAF-u će do 28. oktobra biti prikazano 20 dugometražnih i dva kratkometražna filma autora iz Evrope, Amerike, sa Bliskog istoka i iz zemalja bivše Jugoslavije.

Predsednik skupštine grada KragujevcaSaša Milenić je na otvaranju KRAF-a rekao da je mir izazovna tema za stvaraoce. "Međunarodna revija filmova ima moć da poveže stvaraoce i ljude koji aktivno misle o miru, razoružanju i međunarodnoj saradnji. Ali, i što je još važnije, u našoj kulturi ovu temu aktuelizuje i otvara iz svih uglova", rekao je Milenić.

Na sceni kragujevačkog pozorišta večeras je održana i debata o mirovnim pokretima, u kojoj su učestvovali predsednik Međunarodne asocijacije gradova vesnika mira Alfred Marder i mirovni aktivista i predsednik Srpsko-nemačkog susreta u Berlinu Peter Gerlinghof.

Na KRAF-u će od 26. do 29. oktobra biti prikazani i filmovi iz ciklusa Gete instituta "Sa obe strane zida", na temu dve decenije od pada Berlinskog zida.


Извор[уреди]