Retko viđena dela na izložbi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. јун 2011.
LONDON, 14. juna 2011. (Beta-AFP) - Stotinak umetničkih dela Mikelanđela, Pikasa, Monea i drugih majstora koja su retko ili nikada javno izlagana, predstavljena su u sedištu Kristija u Londonu pred aukciju na kojoj će dobiti nove vlasnike.

"Ovo nije predstavljanje pred aukciju, ovo je širokoj javnosti namenjena izložba" radova iz privatnih kolekcija, kazao je Jusi Pilkanen, koji je u Kristiju zadužen za Evropu, Bliski istok, Rusiju i Indiju. Među radovima izloženim do srede je Mikelanđelov "muški akt s leđa", jedna od 24 skica koje je umetnik uradio za fresku "Bitka za Kašinu" koju nikada nije naslikao. Ta skica, čija je vrednost procenjena na sumu između tri miliona i pet miliona funti do sada je samo jednom bila javno izložena.

Tu su i 17 miliona funti vredni Moneovi "Beli lokvanji", jedna od slika iz čuvene serije radova koje je francuski impresionista posvetio tim vodenim biljkama, kao i dva Pikasova rada, "Usnula devojka" i portret Dore Mar. Kristi će većinu izloženih dela, čija je ukupna vrednost procenjena na više od 250 miliona funti, ponuditi na aukciji u naredne četiri sedmice.


Извор[уреди]