Renoviranje Tutankamonove grobnice

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. новембар 2009.
Kairo-  (Beta-AP) Egipat i američki Geti institut za konzervaciju saopštili su danas da počinju petogodišnji projekat renoviranja Tutankamonove grobnice.

Još kada je britanski arheolog Hauard Karter 1922. otkrio grobnicu kralja-dečaka i njegovu čuvenu zlatnu posmrtnu masku, istraživači su zapazili na zidovima oslikanih prostorija smeđe mrlje. "Kad god posetim grobnicu kralja Tutankamona, uvek se pitam otkud te mrlje koje nijedan naučnik nije u stanju da objasni", navodi se u saopštenju šefa egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete Zahija Havasa. "Sad sam srećan što će (stručnjaci) Geti instituta posetiti grobnicu i sačuvati njene izvanredne slike", dodao je Havas.

Hiljade turista svakog meseca posete grobnicu u Dolini kraljeva i toplotom i vlagom koju unose, oštećuju zdanje staro više od 3.000 godina, Tutankamon nije bio najmoćniji ni najznačajniji egipatski faraon, ali njegovo zapanjujuće blago i glasine o misteriznoj kletvi koja je pogodila Kartera i njegov tim, plene decenijama pažnju javnosti.


Извор[уреди]