Пређи на садржај

Ren: Članstvo Srbije ne isključuje dobre odnose s Rusijom

Извор: Викиновости


26. februar 2008.
Brisel/ Belgija (Beta) - Evropski komesar Oli Ren izjavio je danas da Srbija može biti članica Evropske unije i, istovremeno, imati dobre odnose s Rusijom kao što je to već slučaj s nekim članicama EU.

Ren je, na konferenciji za novinare sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem, istakao da "Srbija ima vrlo stvarnu i opipljivu evropsku perspektivu i zato je EU (Beogradu) ponudila potpisivanje prelaznog političkog sporazuma u očekivanju da se steknu uslovi za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

"Verujem da će srpski vođi uvažiti činjenicu da je sedamdeset odsto građana Srbije za ulazak zemlje u članstvo Evropske unije. Spremni smo da idemo napred sa Srbijom čim Srbija bude spremna da ide napred, uz ispunjavanje političkih uslova", istakao je Ren.

On je time odgovorio na pitanje da li smatra da Srbija već odbacuje Zapad i okreće se Istoku i Rusiji i da li to može imati posledica po njeno pridruživanje EU.

Ren je dodao da je "važno da Srbija bude u stanju da okrene stranicu, napusti nacionalističku prošlost i okrene se evropskoj budućnosti".

"A to da (Srbija) bude članica Evropske unije, ne isključuje, naravno, dobre odnose s Ruskom Federacijom. Ja znam mnogo zemalja, uključujući članice EU, koje su dobar primer za to", stavio je do znanja evropski komesar za proširenje.

On je istakao da je Srbija "ključna zemlja na Zapadnom Balkanu i ima vrlo konkretnu i opipljivu evropsku perspektivu". "Mi smo spremni da idemo napred čim Srbija bude na to spremna i kad budu ispunjeni politički uslovi", dodao je komesar.

Извор[уреди]