Rembas otvara novu jamu

Извор: Викиновости

1. april 2013.
Despotovac/ Srbija (Beta) U rudniku mrkog uglja "Rembas" u Resavici u maju bi trebalo da počne probna eksploatacija u jami "Ravna reka-blok 4", čime će se znatno povećati proizvodnja uglja, rekao je u ponedeljak agenciji Beta generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploatciju uglja Resavica Vladan Milošević.

Rudnik Rembas, Vodna
Слика: Laslovarga.

Procenjuje se da u toj jami ima oko dva miliona tona zaliha uglja, što je dovoljno za 15 godina eksploatacije s godišnjim planom od oko 100.000 tona.

Direktor proizvodnje u Resavici Radenko Cvijetić rekao je da očekuje da bi puna proizvodnja u jami trebalo da počne u drugoj polovini sledeće godine.

„Očekujemo da će se tada u 'Rembasu' godišnje proizvoditi više od 200.000 tona uglja. Trenutno rade dve jame, 'Senjski rudnik' i 'Strmosten', koje proizvode oko 150.000 tona“, kazao je Cvijetić.

Dubina jame je oko 150 metara ispod nivoa južnog potkopa. Urađeno je više od 2.200 metara podzemnih prostorija, a neophodno je, kako je objasnio Cvijetić, uraditi još oko 400 metara prostora.

Izvor[уреди]