Rekordni prinosi žita

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. јул 2011.
BEOGRAD, 25. jula 2011. (Beta) - Žetva pšenice u Srbiji je završena, a prosečni prinosi su oko 4,5 tone po hektaru, što je rekord u poslednjih 20 godina, izjavio je u ponedeljak direktor udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković.

On je agenciji Beta kazao da je ostalo još nešto malo nepožnjevenih površina zbog tehničkih razloga, ali da to neće bitno uticati na ukupan ovogodišnji rod pšenice za koji se procenjije da će biti oko 2,2 miliona tona.

Prema rečima Sakovića, prinosi pšenice u Vojvodini su iznad 5,1 tona po hektaru, u Mačvi i Stigu su blizu pet tona, dok su u Južnoj Srbiji oko 4,5 tona.

"U poslednjih 20 godina ovo je rekordan prosečan prinos, a tome su najviše doprineli idealni vremenski uslovi, ali i bolja obrada zemljišta, primena mineralnih đubriva i zaštita, a bilo je i manje rasipanja u žetvi i transportu žita", kazao je on.

On je naveo da se očekuje da će se iz Srbije ove godine izvesti između 400.000 i 600.000 tona pšenice i to najviše u zemlje regiona CEFTA, pre svega u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.


Извор[уреди]