Rekordna zarada vinovnika finansijske krize

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

21. април 2010.
NJUJORK, 21. aprila 2010. (Beta-AP) - Džinovska američka banka Goldman Saks, optužena za prevaru koja je dovela do svetske finansijske krize, u sredu je objavila zapanjujući kvartalni profit kojim potvdjuje svoj prestiž na Vol Stritu.

Četiri dana posto je opužena od strane vlade SAD za prevaru na početku haosa na hipotekarnom tržistu, velika investiciona banka objavila je čistu zaradu od 3,3 milijarde dolara za razdoblje januar-mart, gotovo dva puta veću od profita iz prvog prošlogodisnjeg kvartala.

Američka federalna komisija za kontrolu hartija od vrednosti optužila je banku da je svojevremeno navela svoje klijente da ulažu u proizvod koji je smislio upravo jedan od njenih klijenata, Džon Polson, sa namerom da zaradi kada proizvod propadne.

Federalni regulatori kažu da su u tom poslu ulagači izgubili milijardu dolara, dok je Polson zaradio milijardu. Goldman Saks je navodno obmanjivao ulagace pri prodaji složenih finansijskih proizvoda koji su proglaseni izvorom svetske finansijske krize. Banka u sredu ponavlja da je njen rad bio u "potpunosti ispravan" i da će se energično braniti na sudu.


Извор[уреди]