Rekordna setva pšenice u poslednjih pet godina

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. novembar 2012.
Novi Sad/ Vojvodina (Beta) Upravnik odeljenja za strna žita pri Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Srbislav Denčić izjavio je u četvrtak da je u Srbiji pšenica zasejana na oko 575.000 hektara, što je najviše u poslednjih pet godina.

„Posejano je između 550.000 i 600.000 hektara, ali mi smo pobornici toga da treba tražiti sredinu, jer ne postoji elektronsko merenje posejanih površina. To je znatno više nego prošle godine, kada je posejano 473.000 hektara, što je bila najmanja površina u poslednjih pet godina“, rekao je Denčić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, većina pšenice ove godine u Srbiji je posejana u optimalnom roku i zbog dobre vlage u zemljištu i pravilne primene veštačkih đubriva nalazi se u veoma dobrom stanju.

„Bila je bojazan po pitanju setve nakon velike suše, jer tri meseca nije pala kiša, ali smo govorili da je treba sejati, makar i u prašinu. Kiše su pale, vlage nikada nije dovoljno, ali je vodni kapacitet sada na jednom optimumu koji je potreban svim strnim žitima“, rekao je Denčić.

Dodao je da je rezultat toga da se u celoj Srbiji pšenica zazelenela i da će do zime ući u fazu tri lista i početka bokorenja.

„Pšenica u Srbiji ima i stabilnu cenu koja ne pada ispod 27 dinara za kilogram i to je najjeftinija pšenica koja se može nabaviti na svetskim berzama. I pored toga cena pšenice u Srbiji je zadovoljavajuća i u krajnjem bilansu donosi sigurnost proizvodnje i solidnu dobit“, rekao je Denčić.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg