Reforme Srbije moraju da postanu nepovratne

Извор: Викиновости


16. мај 2011.
BEOGRAD, 16. maja 2011. (Beta) - Generalni sekretar OEBS-a Mark Perin de Brišambo ocenio je da je put koji je Srbija prešla u procesu demokratizacije pozitivan, ali da je bitno da se započete reforme ukorene i postanu nepovratne.

"Demokratija nikada nije konačno stanje, već proces unapređenja učešća građana u procesu upravljanja. Činjenica da građani Srbije i srpski mediji očekuju brže demokratske reforme za mene je i prirodna i ohrabrujuća", rekao je De Brišambo za Politiku.

Ocenivši da je "put koji je Srbija prešla i impresivan i pozitivan", De Brišambo je, ipak, dodao da je na tom putu "izgubljeno puno vremena".

"Ono što je bitno jeste to da se reforme koje su započete, ne samo ukorene, već da postanu nepovratne", istakao je De Brišambo.

On je ocenio da je jedan od najtežih izazova za zakonodavce uspostavljanje demokratskog sistema pravosuđa i da je Srbija i u toj oblasti postigla važan napredak.

"Od decembra 2009. Misija je pažljivo pratila ove reforme i u velikom broju slučajeva preporučila da se neki od ovih elemenata i promene. Najvažnije je da primećujemo kontinuirani napredak", kazao je De Brišambo.


Извор[уреди]