Realizovan projekat e-uprave u Požarevcu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

25. januar 2015.
(PRobjave) - Požarevac i šest opština u Srbiji implementirali softver UniDocs u okviru projekta „Upravljanje imovinom - korist za sve. Projekat e-uprave pod nazivom „Upravljanje imovinom - korist za sve" uspešno je realizovan u Požarevcu i šest opština u Srbiji, u okviru programa EXCHANGE 4 koji finansira Delegacija EU u Srbiji, a sprovodi Stalna konferencija opština i gradova. Implementacijom UniDocs softvera kompanije OSA Računarski inženjering od strane Požarevca i lokalnih samouprava Velike Plane, Žagubice, Kučeva, Petrovca na Mlavi, Velikog Gradišta i Golupca, uspostavljena je jedinstvena baza podataka o popisanoj imovini u javnoj svojini za grad Požarevac i šest partnera u projektu. U realizaciji projekta je, pored kompanije OSA Računarski inženjering, učestvovala i kompanija Topogis.

Menadžer projekta, Danijela Tufegdžić, izjavila je da je cilj bio doprinos lokalnom ekonomskom razvoju i podizanje konkurentnosti opština partnera kroz uspostavljanje efikasnog sistema upravljanja imovinom u javnoj svojini.

„Realizacijom projekta i implementacijom UniDocs softvera, postignuta su tri značajna rezultata: unapređen je pravni i institucionalni okvir svake od opština partnera na projektu, unapređeni su kapaciteti zaposlenih u cilju efikasnijeg upravljanja javnom svojinom i kreirana je GIS baza podataka imovine u javnoj svojini za svaku od jedinica lokalnih samouprava", izjavila je Danijela Tufegdžić.

„Zadovoljstvo nam je što je jedan ovako opsežan projekat uspešno završen i što smo kroz iskustvo i znanje zaposlenih u kompaniji OSA Računarski inženjering imali priliku da pokažemo kako naši stručnjaci mogu da doprinesu uvođenju novina u velike i kompleksne sisteme kakvi su gradske opštine i javna administracija. Značaj ovog projekta i našeg sistema za upravljanje dokumentima UniDocs je u tome što će od sada lokalna samouprava grada Požarevca imati jasan uvid u to kojom imovinom raspolaže, bez obzira da li je reč o poslovnom prostoru, stanovima, parcelama ili infrastrukturi, dok će građani dobiti potpuno nov servis kojim će biti skraćeni administrativni poslovi. Na taj način biće ostvarene dodatne uštede i racionalizacija troškova, kao i efikasnije planiranje prihoda", izjavio je Željko Tomić, direktor kompanije OSA Računarski inženjering. Boris Damjanović, direktor razvoja kompanije „OSA Računarski inženjering" rekao je da je projekat „Upravljanje imovinom - korist za sve" usvojen kao produžetak uvođenja Geografskog informacionog sistema (GIS), digitalizacije sistema i podataka za građevinsko zemljište, urbanizam i uređenje prostora na čemu je kompanija radila tokom 2012. i 2013. godine.

„Realizacijom istog pokazali smo da smo u potpunosti spremni da preuzmemo sve obaveze i nove projekte u oblasti digitalizacije državnih službi i lokalnih samouprava, kao i da smo njihov pouzdan i relevantan partner u oblasti e-uprave, a posebno u najavljenom procesu uvođenja elektronske građevinske dozvole", zaključio je Damjanović.


Извор[уреди]