Razvojnom bankom da upravljaju profesionalci

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. април 2011.
BEOGRAD, 14. aprila 2011. (Beta) - Država još nema jasnu strategiju osnivanja razvojne banke, a najvažnije je da upravljanje tom finansijskom institucijom bude prepušteno profesionalcima, a ne političarima, upozorio je predsednik Sosijete ženeral banke Goran Pitić.

"Još nije poznat koncept razvojne banke niti njen budući kapital. Pretpostavka je da će njenim osnivanjem dosadašnji fondovi koji su upravljali budžetskim novcem biti preneti na jednu takvu banku", rekao je Pitić u intervjuu agenciji Beta.

On je istakao da će za komercijalne banke biti od značaja da li će razvojna banka skupljati depozite i direktno kreditirati klijente i na taj način ravnopravno učestvovati na tržištu ili će pomagati klijentima da dođu do povoljnih kredita iz poslovnog bankarstva, tako što će im izdavati garancije.

"Bilo direktno ili indirektno razvojna banka bi mogla imati značajan uticaj na konkurentnost i formiranje cena na finansijskom trižištu, pod uslovom da se organizuje na efikasan način i izbegne zamka glomaznog aparata i komplikovane procedure", ukazao je Pitić.


Извор[уреди]