Razgovorima rešavati sporna pitanja

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. oktobar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u četvrtak u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Vilijamom Hejgom da je Srbija spremna na sva rešenja koja omogućavaju bolje uslove života svih građana Kosova i Metohije i koja su u skladu sa Ustavom Srbije.

U saopštenju Nikolićeve pres službe navodi se da su se predsednik Srbije i britanski šef diplomatije saglasili da je sva sporna pitanja o Kosovu i Metohiji neophodno rešavati razgovorima između Beograda i Prištine.

Nikolić je istakao da je prošlonedeljnim sastankom premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija "Srbija ušla u završnu fazu pregovora sa Prištinom i da je spremna da, u cilju rešavanja problema Kosova i Metohije, učini mnoge kompromise, ali da će se to očekivati i od albanske strane", navodi se u saopštenju.

Potpredsednik Srbije je Hejgu preneo da je Srbija spremna za članstvo u Evropskoj uniji i da je zbog tog cilja, ali i iz sopstvenih interesa, rešena da do kraja izvrši reformu pravosuđa, da uspostavi punu vladavinu prava i stabilnost državnih institucija i da se, u skladu sa zakonom, obračuna sa kriminalom i korupcijom, što su uslovi koje joj je Evropa postavila.

Ministar Hejg je pozdravio odlučnost koju Srbija pokazuje na svom evropskom putu, navodi se u saopštenju.

Hejg je istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo snažan zagovornik proširenja Evropske unije i da je njihova želja da sve zemlje regiona budu u Evropskoj uniji, pa je zbog toga Velika Britanija spremna da pomogne u izgradnji što boljih odnosa među balkanskim državama.

Šef Forin ofisa odvojeno je razgovarao i sa potpredsednicima vlade Suzanom Grubješić i Aleksandrom Vučićem sa kojim se sastao na radnom ručku, a popodne je predviđen susret sa premijerom Ivicom Dačićem.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg