Razgovori Beograda i Prištine da budu neformalni

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. октобар 2010.
BEOGRAD, 3. oktobra 2010. (Beta) - Zamenik bivšeg specijalnog izaslanika UN za Kosovo Alber Roan izjavio je da tokom prvih razgovora Beograda i Prištine neće biti reči o statusu Kosova jer je to rešena stvar, već bi ti razgovori trebalo da budu neformalne prirode i na nivou eksperata.

"Bilo bi dobro da ti razgovori počnu što pre. Drugo, trebalo bi da budu neformalni, koliko god je to moguće. Ovo nisu razgovori o statusu - to pitanje je rešeno, o tome nema ništa da se pregovara. Ovde je reč o pitanjima koja postoje između svih suseda - transport, saobraćaj, saradnja, carina, kontrola granica", rekao je Roan u intervjuu za Dojče Vele.

On je kazao da postoji velik broj pratktičnih pitanja o kojima bi trebalo da razgovaraju Priština i Beograd, kako bi "na temelju te praktične saradnje moglo bi doći do opšteg poboljšanja atmosfere".

"Uzmimo na primer sever Kosova, tu je veoma bitna zajednička borba protiv kriminala na granicama. Zatim, snabdevanje energijom, zaštita čovekove sredine. O njima treba razgovarati na nivou eksperata, jer o takvim stvarima ne razgovaraju predsednici država ili šefovi vlada, nego stručnjaci", rekao je Roan.


Извор[уреди]