Razgovore treba nastaviti

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

24. септембар 2011.
(Beta) - Zamenica premijera Kosova Edita Tahiri izjavila je da razgovore o tehničkim pitanjima treba nastaviti, nezavisno od situacije na severu Kosova i sporazuma koji su do sada postignuti u dijalogu predstavnika Beograda i Prištine.

Tahiri koja je i šefica pregovaračkog tima Prištine u razgovorima za Beogradom je za radio Slobodna Evropu rekla da je dijalog međunarodni proces i da je kao takav neophodan.

„O dialogu se konsultujemo i koordinišemo sa našim partnerima u SAD i EU. Mi kao vlada Republike Kosovo verujemo u angazovanje međunarodnih faktora da doprinesu uspehu dijaloga, koji je doprinos dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i ubrzanju evropskih integracija“, kazala je Tahiri.

Sledeći sastanak delegacija Prištine i Beograda trebalo bi da bude održan 27 i 28. septembra u Briselu. Kako je saopšteno, na tim sastancima će se razgovarati o telekomunikacijama, energiji, regionalnoj saradnji i kašnjenjima u ostvarivanju pet prethodno postignutih dogovora.

Šef Pregovaračkog tima Beograda u razgovorima Borislav Srefanović izjavio je da je teško razgovarati o drugim temama, a da se ne reši pitanje prelaza na severu Kosova. Edita Tahiri odbacuje mogućnost razgovora o prelazima jer je to unutrašnje pitanje Kosova, a takav stav podržavaju i predstavnici vlasti i opozicije na Kosovu.

Извор[уреди]