Ratna odšteta malo verovatna

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу15. март 2010.
ZAGREB, 15. marta 2010. (Beta) - Ministar pravde Hrvatske i zastupnik te države pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Ivan Šimonović izjavio je da nema mogućnosti da Srbija Hrvatskoj nadoknadi ratnu odštetu.

Hrvatska može da očekuje odštetu samo na osnovu genocida i to u simboličnom iznosu, rekao je u nedelju uveče Šimonović za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) govoreći o tužbi za genocid koju je Hrvatska 1999. godine podnela protiv tadašnje SRJ. Objasnio je da je njegov stav utemeljen na slučaju BiH u kojem je Srbija bila osuđena za nekažnjavanje i nesprečavanje genocida, a Sud je ocenio da finansijska naknada ne bi bila primerena u tom slučaju.

Evenetualna naknada mogla bi da bude vezana isključivo uz fizičke osobe, porodice nastradalih, rekao je Šimonović, ističući takođe da za sada nisu ispunjene pretpostavke da Hrvatska odustane od tužbe. Kako je prenela HRT, procenjuje se da materijalna šteta iznosi oko 32,5 milijarde evra, ali se u obrazloženju hrvatske tužbe naglašava da to nije iznos koji se traži od Srbije i koji, medjunarodnopravno, nije ni moguće naplatiti.

Šimonović smatra da je srpska protivtužba za genocid, koja je podneta krajem prošle godine, kupovanje vremena. Za odluku o eventualnom povlačenju tužbe protiv Srbije potrebna je, kako je istakao Šimonović, široka saglasnost u Saboru, kao i mišljenje predsednika Hrvatske koji je sukreator spoljne politike. Dodao je i da se do sada u Hrvatskoj nije ozbiljno pregovaralo o njenom povlačenju.


Извор[уреди]