Raste neizvesnost zbog državne kase SAD

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. јул 2011.
Вашингтон-  (Beta-AP) - Suočeni sa pobunom u sopstvenim redovima, vođi republikanske stranke u Kongresu SAD neočekivano su prošle noći odustali od glasanja o zakonu koji bi podigao granicu do koje država može da se zadužuje.

Predsednik Obama želi da se sadašnja granica do koje država može da se zaduži - koja je zakonom postavljena na 14.300 milijardi dolara - podigne za najmanje još 2.400 milijardu dolara, što bi bilo dovoljno da zadovolji potrebe trezora do 2013. godine.

Neizvesnost oko predloga, koja celo leto pritiska Vašington, dodatno je pojačana pošto rok do koga je moguće izbeći bankrotstvo državnog trezora ističe kroz tri dana.

Republikanski vođi nisu uspeli da obezbede dovoljno glasova da bi zakonski predlog progurali kroz donji dom. Objavili su da u ovom času neće glasati, naglo su prekinuli debatu o zakonu i počeli intenzivno sastančenje sa pobunjenim konzervativcima.

Demoralisani republikanci biće pod velikim pritiskom da glasaju. Ako ne uspeju, Senat, koji je pod kontrolom demokrata, mogao bi prvi da izglasa zakon što bi ojačalo položaj predsednika Baraka Obame.

Obama i Senat bi mogli da uobliče zakon po svojim merama i izazovu Predstavnički dom da ga odbije i tako pošalje zemlju u bankrot.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg