Rast prometa i pad vrednosti indeksa

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. октобар 2010.
BEOGRAD, 10. oktobra 2010. (Beta) - Prošlonedeljno trgovanje na Beogradskoj berzi obeležio je rast ukupnog prometa i pad vrednosti indeksa.

Istrgovano je skoro 700 miliona dinara od čega je 87 odsto činio promet akcijama, dok je trgovanje obveznicama stare devizne štednje iznosilo svega 90 miliona dinara, istakla je u nedeljnom komentaru trgovanja Tijana Cvetković, šef odeljenja za poslove korporativnog agenta Fime Internešnala (International).

Najtrgovanija bila je, kako je podsetila, serija A2014 sa istrgovanih 22,7 miliona dinara. Najveće interesovanje investitora vladalo je i ovog puta za akcijama AIK banke čiji je promet dostigao 266 miliona dinara. U grupi najtrgovanijih, ali sa značajno nižim ostvarenim prometom, našli su se i Univerzal banka i Naftna industrija Srbije (NIS) sa 103 miliona dinara, odnosno 95 miliona dinara.

Najveći nedeljni dobitnici bili su Alfa plam (sa skokom cene akcija od 7,12 odsto), Progres (sa 6,67 odsto) i Jubmes banka (čije su akcije na nedeljnom nivou poskupele 5,46 odsto). Među gubitnike svrstali su se Putevi Užice (sa padom cene od 11,29 odsto), Dunav osiguranje (čije akcije su jeftinije za 9,33 odsto) i Komercijalna banka (sa nedeljnim padom cene od 8,14 odsto).

Indeksi Beogradske berze završili su sedmicu u crvenom, pa je tako indeks najlikvidnijih akcija Belex15 na nedeljnom nivou pao za 1,96 odsto, dok je Belexline izgubio 0,98 odsto svoje vrednosti.


Извор[уреди]