Radovan Karadžić danas ponovo pred sudijom

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


29. avgust 2008.
Hag/ Holandija (Beta) - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić biće danas po drugi put izveden pred Haški tribunal kako bi se izjasnio o krivici za genocid i druge zločine nad nesrbima tokom rata u BiH za koje je optužen.

U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, 31. jula, Karadžić je, u skladu sa pravilima suda, za 30 dana odložio izjašnjavanje o krivici, rekavši da želi da sačeka novu, izmenjenu optužnicu čije je podizanje najavio glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz).

Tužilaštvo, u međuvremenu, nije podiglo izmenjenu optužnicu, te će stoga novi predpretresni sudija Ijan Bonomi (Iain Bonomy) danas Karadžiću ponuditi da se izjasni o krivici po tačkama stare optužnice, podignute 1995, a izmenjene 2000. godine, koja je još na snazi.

Karadžić je u 11 tačaka optužen, po principu individualne i komandne odgovornosti, za genocid i saučesništvo u genocidu u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, istrebljenje, ubistva, hotimično lišavanje života, progon, deportaciju, nehumana dela, protivpravno terorisanje civila i uzimanje talaca tokom sukoba u BiH 1992-95.

Karadžića su 21. jula uhapsile vlasti Srbije u Beogradu, odakle je prebačen u Hag 30. jula.== Извор ==