Radnici Umipeka počeli štrajk glađu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. јун 2011.
LESKOVAC, 15. juna 2011. (Beta) - Grupa od 50 radnika privatizovanog leskovačkog pekarskog preduzeće "Umipek" u stečaju počela je u sredu štrajk glađu, zahtevajući obećanje od države da će proizvodnja u toj firmi biti pokrenuta.

Pored pokretanja proizvodnje, radnici traže isplatu jednogodišnjih minimalnih zarada, povezivanje dvogodišnjeg radnog staža i socijalni program.

Kako su rekli agenciji Beta, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi oni će noćas blokirati put koji vodi do desetak preduzeća u severnoj industrijskoj zoni Leskovca.

"Put ćemo blokirati pekarskim gajbama i svojim telima i ostaćemo tamo sve dok ne dobijemo obećanja države da će proizvodnja biti pokrenuta. Mesecima tražimo pomoć od države i lokalne samouprave i svi su nas samo lagali", kazao je predsednik organizacije Samostalnog sindikata Nenad Milenković.

Stečaj u "Umipeku" gde se na spisku zaposlenih nalazi 105 radnika, pokrenut je na zahtev berzanske firme žitaraca "Maber komerc" iz Pančeva, gde je prethodno papirološki prebačeno sedište "Umipeka".

Radnici, koji su do pre 12 godina hlebom snabdevali Jablanički okrug i deo tržišta Kosova, kažu da su štrajk glađu počeli zato što su gladni. Noć su proveli na klupama i dva dušeka u hodniku upravne zgrade "Umipeka".


Извор[уреди]