Radnici Telekoma Kosovo uništavaju bazne stanice Telekoma Srbija

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. септембар 2010.
KOSOVSKA MITROVICA, 26. septembra 2010. (Beta) Radnici Telekoma Kosovo i pripadnici specijalne jedinice kosovske policije Rosa od jutros od 6.00 uništavaju bazne stanice fiksne i mobilne telefonije Telekoma Srbije širom Kosova gde žive Srbi.

Koordinator tehnike izvršne jedinice Telekoma Srbije za Kosovo i Metohiju Ilija Ivanović izjavio je Beti da je uništena fiksna telefonija u Kosovskom pomoravlju, a mobilna telefonija u centralnom Kosovu, Štrpcu i Goraždevcu.

Radnici Telekoma Kosovo i pripadnici Rose nameravaju da krenu i na Kurilovo, baznu stanicu koja signalom pokriva Zubin Potok, rekao je on.

Dve ekipe su, prema Ivanovićevim rečima, trenutno u manastiru Zočište sa ciljem da prekinu signal i za Veliku Hoču.

Ivanović ističe da je ovo "žestok udar" i da je došao "bez najave i upozorenja".

"O svemu smo obavestili Beograd", rekao je Ivanović i dodao da smatra da je ukidanje telefonije "pritisak pred razgovore Beograda i Prištine kako bi Srbi ostali bez komunikacija i srpske kompanije Telekoma na Kosovu".

Trenutno se radnici Telekoma iz Kosovske Mitrovice sa svojim rukovodstvom nalaze na baznoj stanici Mali Zvečan na severu Kosova gde su, kako kažu, odlučni da brane svoju imovinu od uništavanja.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je u nedelju da je uklanjanje i uništavanje baznih stanica Telekoma Srbije na Kosovu štetno i opasno.

"Podiže se tenzija u momentu kada se razmišlja o tome kako da se delegacije Beograda i Prištine sastanu i naprave nešto konstruktivno", rekao je Ivanović agenciji Beta.

On je rekao da predstavnici "nekih zemalja u Prištini" podržavaju odluku o uništavanju baznih stanica Telekoma Srbija na Kosovu i da Albanci tu akciju "ne sprovode sami".

"To pokazuje da medjunarodna zajednica nije jednodušna u oceni stanja i mera koje bi trebalo preduzeti za ovaj deo zapadnog Balkana i ozbiljno dovodi u pitanje dobre namere Beograda koji je u situaciji da nekako mora da reaguje", rekao je Ivanović.

Radnici Telekoma Kosova i pripadnici specijalne jedinice kosovske policije Rosa jutros od 6.00 sati uništavaju bazne stanice fiksne i mobilne telefonije Telekoma Srbije širom Kosova gde žive Srbi, potvrdjeno je agenciji Beta u toj kompaniji.


Извор[уреди]