Пређи на садржај

Rad zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici ugrožen

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

31. јул 2011.
Косовска Митровица-  (Beta) - Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević upozorio je u nedelju komandanta Kfora da će, ako brzo ne otvori prelaze na severu Kosova, životi Srba i ostalih građana koji se tu leče, biti dovedeni u pitanje.

Rad ovog zdravstvenog centra ozbiljno je doveden u pitanje zbog zatvaranja administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje i sve su manje mogućnosti da se pacijentima pruži adekvatna zdravstvena zaštita, upozoravaju iz te zdravstvene ustanove.

Jakovljević je na konferenciji za novinare rekao da je otežan transport bolesnika do kliničkih centara u centralnoj Srbiji i da nedostaje kiseonik jer, kako je podsetio, bolnica u Kosovskoj Mitrovici nema centralni gas već koristi boce sa kiseonikom.

Kako je naveo Jakovljević, nedostaju anestetici, setovi za dijalizu za više od 30 pacijenata kojima je neophodan taj vid zdravstvene zaštite.

Troše se i zalihe hrane koja se za bolesnike priprema u centralnoj kuhinji, nedostaje voda koja je neophodna za sterilizaciju instrumenata i operaciju pocijenata, rekao je direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Jakovljević je apelovao na Vladu Srbije da pomogne kako bi se Zdravstvenom centru deblokirao račun koji je u blokadi sedam meseci a Zdravstvene ustanove u Srbiji pozvao da u „teškim vremenima“ pomognu kosovskomitrovačkoj bolnici i građanima severnog Kosova.

Извор[уреди]