REG-RUMUNIJA-ŠTIT

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


  • Zvaničnik SAD: Antiraketni štit nije usmeren protiv Rusije

Ponovo emitujemo tekst sa ispravkom u desetom pasusu koji pravilno glasi: „Američki zvaničnik iz delegacije koja pregovara sa rumunskom stranom izjavio je da postavljanje antiraketnog sistema košta SAD 400 miliona dolara, a funkcionisanje sistema će godišnje koštati 200 miliona dolara. Tome treba dodati i vrednost raketa“.4. мај 2011.
Букурешт-  (Beta)Zamenica američkog državnog sekretara za međunarodnu bezbednost Elen Tojšer (Tausćer) izjavila je danas u Bukureštu da odbrambeni američki sistem koji se gradi u Rumuniji, nikako neće destabilizovati Rusiju.

Tojšer je to rekla komentarišući zahtev Rusije da SAD garantuju da antiraketni sistem koji se postavlja u Rumuniji, neće biti usmeren protiv strateških nuklearnih snaga Rusije.

"Imamo dobre odnose sa Rusijom nakon ratifikacije novog sporazuma Start i tesno sarađujemo u vise oblasti", rekla je Tojšer.

"Antiraketni štit je sistem kojim NATO štiti NATO", navela je Tojšer i dodala da će NATO zaštiti i Rusiju ako želi sarađuje.

Državni sekretar u rumunskom Ministarstvu spoljnih poslova Bogdan Auresku rekao je da su elementi američkog antiraketnog sistema koji se postavlja u Rumuniji, "striktno odbrambeni" i da nisu usmereni ni protiv koga.

Auresku koji je i glavni rumunski pregovarač sa američkom stranom, naveo je da će u okviru Saveta NATO-Rusija biti razmotrena zabrinutost Moskve zbog elemenata "štita" koji će biti u vojnoj bazi Deveselu, na jugu Rumunije.

Dodao je da će taj problem biti razmotren već danas u Briselu, kao i da su SAD i Rusija su u stalnom kontaktu u vezi sa postavljanjem "štita".

Predsednik Rumunije Trajan Basesku juče je izjavio da je antiraketni "štit" odbramben, i da elementi tog sistema koji se razmeštaju u Rumuniji nisu upereni protiv Rusije.

Američki zvaničnik iz delegacije koja pregovara sa rumunskom stranom izjavio je da postavljanje antiraketnog sistema košta SAD 400 miliona dolara, a funkcionisanje sistema će godišnje koštati 200 miliona dolara. Tome treba dodati i vrednost raketa.

Baza Deveselu, gde će biti postavljen američki "štit", prostire se na 500 hektara, od kojih će 120 služiti za razmeštanje opreme. Ta baza je napravljena 1952. godine, a zatvorena je 2002. godine.

Rumunija je 2010. godine prihvatila poziv predsednika Baraka Obame da učestvuje u američkom odbrambenom antiraketom sistemu.

Planirano je da američki antitrakerni "štit" na rumunskoj teritoriji bude u funkciji 2015. godine.

Извор[уреди]