Putin pomogao snimanje Fausta

Извор: Викиновости


13. септембар 2011.
(Beta-AFP) - Ruski film "Faust" o korupciji u vlasti koji je dobio Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, snimljen je zahvaljujući pomoći ruskog premijera Vladimira Putina, rekao je u utorak reditelj tog filma Aleksandar Sokurov.

"Film ne bi izašao da Putin nije našao novčana sredstva", ispričao je agenciji Frans pres ruski reditelj.

U Rusiji je 2009. godine obustavljena proizvodnja filmova zbog ekonomske krize pa je Sokurov zatražio od Putina pomoć. Putin ga je pozvao u svoju rezidenciju kod Moskve kako bi reditelj predstavio svoj projekat.

"Veoma pažljivo me je saslušao i postavljao precizna pitanja o glumcima i kostimima", ispričao je Sokurov koji je kod Putina otkrio "iznenađujuće afinitete prema nemačkoj kulturi".

Putin je imao "samo jednu želju - da dugometražni film, snimljen na nemačkom, bude u ruskoj produkciji bez stranih ulaganja", rekao je Sokurov čiji su prvi filmovi bili zabranjivani u Sovjetskom Savezu.

Mesec dana nakon tog susreta, Fond za podršku mas medijima čije je sedište u Sankt Peterburgu, a finansira ga poslovni svet, deblokirao je osam miliona evra za "Fausta". Ostatak novca, milion evra, dao je vladin Fond za podršku filmu, nedavno formiran na inicijativu Putina.

Извор[уреди]