Пређи на садржај

Puna normalizacija s Kosovom tokom pregovora sa EU

Извор: Викиновости

5. decembar 2012.
Pariz/ Francuska (Beta) - Srbija za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom treba da ostvari dovoljan napredak u poboljšanju odnosa s Kosovom, dok puna normalizacija njihovih odnosa treba da bude postignuta postepeno tokom pristupnih pregovora.

To je naveo evropski komesar za proširenje Štefan File u četvrtak u obraćanju odborima za spoljnu politiku i evropske poslove francuskog Senata.

„Evropska komisija spremna je da izvesti kada bude postignut dovoljan napredak u vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom sa ciljem otvaranja pregovora o pristupanju Srbije EU. Puna normalizacija odnosa Srbije i Kosova treba da bude postignuta korak po korak u okviru pristupnih pregovora“, rekao je File.

On je naveo da kriterijumi za početak pristupnih pregovora sa Srbijom ostaju ključni prioritet, onako kako su definisani u zaključcima Saveta iz 2011. i kako ih je usvojio Evropski savet.

Evropski komesar za proširenje dodao je da se od Srbije očekuje da primeni sve sporazume koji su do sada postignuti s Prištinom i da se konstruktivno angažuje na nizu pitanja u dijalogu s Kosovom na visokom nivou uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Izvor[уреди]