Prvo prelazni sporazum pa zahtev za članstvo u EU

Извор: Викиновости


26. новембар 2009.
Beograd-  (Beta) Srbija će zahtev za članstvo u EU podneti posle odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma, kada se proceni da on neće mesecima stajati nerešen, već da će na njega biti odgovoreno u što kraćem roku, izjavio je u četvrtak predsednik Srbije Boris Tadić.

"Ne zanima me kako to izgleda u javnosti, već kakav je rezultat onoga što činimo, jer kada bi nas zanimala reakcija javnosti, onda bismo žurili sa aplikacijom, ali mi moramo da vodimo računa o tome kakva će biti posledica te aplikacije ili bilo koje druge inicijative koju podnosimo", rekao je predsednik Srbije.

Srbija u poslednje vreme vodi izuzetno složenu međunarodnu aktivnost koja zahteva strategiju koja će dati rezultat, rekao je nakon svečanosti povodom obeležavanja Dana SANU u Beogradu.

Odluka o podnošenju zahteva, dodao je, zavisiće i od procesa u EU. Prema njegovim rečima, prvi korak je odmrzavanje prelaznog sporazuma, potom podnošenje zahteva za članstvo, a nakon toga sva ministarstva će morati da odgovore na upitnike koji će biti poslati iz Brisela. Potom će početi pregovori oko članstva Srbije u EU.


Извор[уреди]