Prvi zasadi heljde u pirotskoj opštini

Извор: Викиновости


30. jun 2012.
Pirot/ Srbija (Beta) Poljoprivrednik i stočar iz sela Staničenje kraj Pirota Danilo Vukadinović na 30 ari gaji heljdu i ovo je prvi zasad heljde u pirotskoj opštini i Pirotskom okrugu.

Heljda
Слика: Andrew Butko..

Vukadinović je agenciji Beta rekao da je za sada zasejao dve njive pored Nišave, a u planu je da u selu Topli Do podno Midžora na Staroj planini zaseje veće površine pod heljdom.

On je naveo da za mesec dana očekuje žetvu i prve prinose, koji su oko dve tone po hektaru, ali bi, kako je rekao bio zadovoljan i da bude jedna tona po hektaru, dodajući da očekuje da će biti kupaca kad poveća proizvodnju.

„Jedan od razloga zbog kog sad odlučio da zasejem heljdu je to što i moja unuka boluje od retke bolesti celiakije kojoj se preporučuje zdrava hrana“, rekao je Vukadinović.

Kako je rekao, za početak planira da zaseje dva-tri hektara, jer je seme heljde dosta skupo, a za jedan hektar potrebno je od 80 do 100 kilograma semena.

„O plasmanu još uvek nisam razmišljao. Kilogram brašna heljde košta od 250 do 300 dinara“, kazao je Vukadinović i dodao da je najbolje je brašno sa vodenice potočare.


Izvor[уреди]