Prve slovenačke penzije oko Nove godine

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. октобар 2010.
BEOGRAD, 30. oktobra 2010. (Beta) - Sporazum o socijalnom osiguranju između Slovenije i Srbije stupa na snagu u ponedeljak, 1. novembra, a isplata prvih penzija na osnovu tog dokumenta počeće oko Nove godine, rečeno je u subotu u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Pripremljena je baza podataka o pokrenutim postupcima za preračun po sporazumu sa Slovenijom i ova baza je dostupna građanima na sajtu fonda www.pio.rs, rečeno je agenciji Beta u PIO fondu.

Na naslovnoj strani sajta postavljen je link "pretraga baze pokrenutih postupaka", a svi zainteresovani građani ukucavanjem jedinstvenog matičnog broja mogu proveriti da li je za njih pokrenut postupak, ako nije treba da se obrate najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta.

Procenjuje se da će rešenja dobiti oko 10.000 penzionera koji su deo radnog staža ostvaraili u Sloveniji, a njih je do sada isplaćivala Srbija prema domaćim propisima. Oko 8.000 penzionera ima više od godinu dana staža u Sloveniji, rečeno je agenciji Beta u Fondu PIO.


Извор[уреди]