Пређи на садржај

Protestovalo oko 200 radnika Fabrike hartije

Извор: Викиновости


26. мај 2011.
ČAČAK, 26. maja 2011. (Beta) - Oko 200 radnika privatne fabrike hartije "Božo Tomić" u Čačku, u kojoj je proizvodnja prekinuta pre dva meseca, protestovalo je u četvrtak u krugu fabrike zahtevajući da ona ponovo počne sa radom kao i poništenje privatizacije.

Obezbeđenje fabrike nije dozvolilo brojnim novinarskim ekipama da uđu u fabriku, što je izazvalo revolt radnika, a posle 40-ak minuta od početka protesta došla je i policija koja je prekinula svadju između radnika i obezbeđenja.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Miloš Tripković rekao je novinarima da je proizvodnja u toj fabrici prekinuta krajem marta zbog nedostatka sirovina, da je isključena struja zbog velikih dugovanja i da im preti i isključenje vode zbog neplaćenih računa.

Tripković je dodao da je račun fabrike blokiran i da su prema podacima Sindikata ukupna dugovanja fabrike, čiji je vlasnik bugarska kompanija "Čestim" oko 1,3 milijarde dinara, od čega je oko 600 miliona dinara dug fabrike prema drugim firmama koje su takođe u vlasništvu Čestima. Prema njegovim rečima, u fabrici je zaposleno 287 radnika, čija je prosečna plata oko 24.000 dinara.

Fabriku hartije je 2007. godine na aukciji kupila bugarska kompanija Čestim za 90,9 miliona dinara, koja je prema podacima fabričkog sindikata u Srbiji kupila ukupno 12 firmi, od kojih je u 10 poništena pivatizacija. Od tada do danas u fabrici je promenjeno sedam direktora, a tenutno fabrika nema direktora već vršioca dužnosti, čije ime većina radnika ne zna.


Извор[уреди]