Protesti u Kosovskoj Mitrovici

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

8. септембар 2011.
Косовска Митровица-  (Beta) - Radnici srpskog pravosuđa u severnom delu Kosovske Mitrovice i oko hiljadu zdravstvenih radnika iz sve četiri srpske opštine na severu Kosova protestovali su u četvrtak u Kosovskoj Mitrovici.

Radnici zaposleni u pravosuđu protestovali su ispred zgrade Okružnog suda zbog najave da će u toj ustanovi početi da rade sudije i tužioci albanske nacionalnosti, a zdravstveni radnici su organizovali jednočasovnu protestnu šetnju i naveli da time žele da pošalju poruku međunarodnoj zajednici i vlastima u Prištini da institucije Srbije nisu paralelne i da će se svim legitimnim sredstvima boriti za njihov opstanak.

Na početku i kraju kolone, koja se od mitrovačke bolnice spustila do mosta na Ibru, bila su sanitetska vozila sa uključenim sirenima. Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo:„Mi nismo paralelne institucije“, „Ne damo Kosovo“, „Nećemo da živimo u getu“. Nosili su i zastavice Saveza zdravstvenih radnika sa likom Kosovke devojke.

Direktor Zdravstvenog centra u Mitrovici Milan Jakovljević rekao je novinarima da su zdravstvene institucije legalne i legitimne i da se u njima pruža zdravstvena zaštita svima, bez obzira na nacionalnost.

I radnici ispred suda su na protestu naveli da institucije Srbije koje rade na Kosovu nisu paralelne, već legalne i legitimne i da će se svim demokratskim sredstvima boriti za ostanak u sistemu Srbije. U Okružnom sudu u severnoj Mitrovici sada rade samo međunarodni sudije i tužioci.

Viši javni tužilac u Kosovskoj Mitrovici Milan Bigović rekao je novinarima da će se radnici okupljati ispred suda uvek kada bude najave da će se tu zapošljavati Albanci, jer je to neprihvatljivo za srpsku zajednicu i radnike pravosuđa.

„Danas smo se okupili zbog toga što su u Euleksu pre nekoliko meseci počeli da primenjuju pečat i zakon Kosova koji je 2008. donela Skupština Kosova“, rekao je Bigović. On je podsetio da je postojao dogovor da se ti zakoni ne koriste već da se primenjuju privremeni zakoni koje je doneo UNMIK.

Извор[уреди]