Protesti radnika u Vroclavu

Извор: Викиновости


17. септембар 2011.
Вроцлав-  (Beta) - Ministri finansija 27 članica Evropske unije i šefovi centralnih banaka napuštaju Vroclav, posle dvodnevnog većanja o načinima za zaustavljanje stečaja Grčke, rešavanje problema drugih dužnika, vraćanje poverenja tržišta i pokretanje Evrope ka privrednom rastu.

Ministrima je na završetku neformalnog sastanka buran i bučan ispraćaj priredila Evropska konfederacija sindikalnih saveza koja okuplja sindikalne saveze iz 36 evropskih zemalja.

U subotu ujutru su u Vroclav stigle desetine autobusa iz Litvanije, Mađarske, Slovačke i drugih zemalja da zajedno sa poljskim radnicima protestuju protiv mera štednje koje im ukidaju radna mesta i smanjuju plate.

„Nije slučajno da se okupljamo u Vroclavu, jer tu se susreću oni koji su izazvali krizu - ministri finansija i šefovi centralnih banaka a sada bi da je rešavaju. Te krvopije, jer drugačije neću da ih nazivam, koje vide samo krešanje troškova, a ne vide čoveka i radnika“, kazao je uoči demonstracije evropskih sindikalaca šef poljskog sindikata Solidarnost Pjotr Duda.

Domaćin ministarskog sastanka, poljski ministar finansija Jacek Rostovski, radnicima na ulicama Vroclava poručio je na završnoj konferenciji za novinare da je upravo spašavanje evropske ekonomske stabilnosti najbolji put da se očuvaju postojeća i otvore nova radna mesta.

Извор[уреди]