Protest zaposlenih u Razvojnoj banci Vojvodine

Извор: Викиновости


20. decembar 2012.
Novi Sad/ Srbija (Beta) Oko 200 zaposlenih u Razvojnoj banci Vojvodine (RBV), članova Samostalnog sindikata, održali su u četvrtak protestni skup i šetnju sa zahtevom da se reši budući status radnika te banke.

Skup pod nazivom "Da se čuje i naš glas!" počeo je simbolično u pet do 12 ispred sedišta banke u Novom Sadu, a kolona zaposlenih se potom prošetala do zgrade Vlade Vojvodine, gde je protest nastavljen.

Predsednica sindikata u RBV Svetlana Novaković rekla je novinarima uoči protesta da je cilj sindikata da zaposleni dobiju što veća prava, s obzirom na to da nemaju uvid u sporazum koji su potpisale Vlada Srbije i Vlada Vojvodine.

"Ne znamo da li taj sporazum sadrži bilo kakve informacije o radno-pravnom statusu zaposlenih. Upućivali smo zahtev u pisanom obliku i usmeno da nas većinski vlasnik AP Vojvodina primi na sastanak, ali odgovor do danas nismo dobili", rekla je Novakovićeva.

Dodala je da su zahtevi poslati i Ministarstvu finansija Srbije, ali ni sa te strane nije stigao odgovor, zbog čega su se zaposleni odlučili na mirni protest i šetnju do Vlade Vojvodine.

Kako agencija Beta saznaje, svim zaposlenima u RBV koji nisu iskoristili godišnje odmore menadžment banke je sugerisao da ovih dana počnu da ih koriste, zbog čega veliki broj zaposlenih trenutno ne odlazi na posao.

Vlada Srbije i Vlada Vojvodine postigle su dogovor o gašenju RVB i prenošenju depozita te banke u neku veliku banku.


Izvor[уреди]