Пређи на садржај

Protest pripadnika bugarske nacionalne manjine u Bosilegradu

Извор: Викиновости


27. новембар 2010.
BOSILEGRAD, 27. novembra 2010. (Beta) - Oko stotinak pripadnika nacionalističke bugarske stranke Ataka i Demokratske partije Bugara iz Bosilegrada protestovalo je danas u centru tog grada na istoku Srbije zbog, kako tvrde, ugrožavanja prava te nacionalne manjine u Srbiji.

Predstavnici bugarske partije Ataka su tokom skupa pevali nacionalističke pesme i nosili transparent na kome je pisalo:"90 godina ropstva - asimilacija, konclageri, genocid, ubistva i dole Noj" aludirajući na Nojski sporazum iz 1919. kojim su opštine Bosilegrad i Dimitrovgrad pripale Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Sporazum je potpisan na današnji dan u gradu Noju kod Pariza.

Predstavnik Demokratske partije Bugara u Srbiji Ivan Nikolov rekao je na skupu da Bugari u Srbiji ne traže promenu granice već da traže da se poštuju njihova nacionalna prava.

"Država Srbija ugrožava naša prava da se školujemo na maternjem jeziku i da negujemo svoju kulturu i tradiciju", rekao je Nikolov u obraćanju učesnicima protesta.

Nikolov je rekao da bi na skupu bilo mnogo više ljudi da srpska policija nije zaustavila devet autobusa iz Bugarske kojima je lider partije Ataka Volen Siderov dovodio pristalice.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev rekao je agenciji Beta da stanovnici tog grada ne podržavaju protest, što je pokazao i današnji skup na kome nije bilo mnogo meštana.

"Prava Bugara u Srbiji nisu ugrožena. Naša nacionalna manjina može po svom izboru da se školuje na maternjem jeziku, održava se i tradicija i kultura. Ovde je samo u pitanju ekonomski problem; kao i u velikom delu Srbije i ovde se teško živi", rekao je Zaharijev.

Na skupu nije bilo incidenata, a veliki broj policajac je bio u gradu tokom protesta.

U Bosilegradu je na vlasti Demokratska stranka Srbije čiji je Zaharijev predstavnik, a Demokratska partija Bugara ima dva od 30 odbornika u lokalnom parlamentu.


Извор[уреди]