Protest akcionara i radnika u Čačku

From Викиновости
Jump to navigation Jump to search

27. април 2010.
ČAČAK, 27. aprila 2010. (Beta) - Ispred čačanske privatne fabrike za proizvodnju čipsa Slap grupa, u kojoj zaposleni šesti dan štrajkuju, jutros su zbog neisplaćenih dugovanja protestovali i mali akcionari, bivši radnici koji su proglašeni za tehnološki višak i proizvođači krompira.

Predstavnik malih akcionara fabike Slap grupa Radomir Vasilijević izjavio je agenciji Beta da su dugovanja fabrike prema 180 malih akcioanra, koji su bivši radnici fabrike, za neisplaćene dividende za poslednjih nekoliko godina, ukupno oko dva miliona evra.

Vasilijević je dodao da su nadležni Osnovni i Trgovinski sud u Cačcku doneli izvršne presude da im se isplate ta dugovanja, a da mali akcionari, kojima fabrika još uvek nije isplatila dobit od akcija, moraju da plate oko 60.000 evra sudskih troškova.

Ispred fabrike u utorak je protestovalo i 16 bivših radnika koje je Slap gupa u avgustu prošle godine proglasila za tehnološki višak, a otpremnine u visini od po 70.000 dinara svakom radniku nisu još uvek isplaćene. Oko 90 od 117 zaposlenih su od 22. aprila u generalnom štrajku jer im vlasnik fabrike Slaviša Purić duguje dve i po plate, penziono osiguranje od 2005. godine, zdravstveno osiguranje od jula prošle godine i putne troškove za poslednjih 13 meseci.


Извор[edit]