Protest OEBS-a zbog propusta u organizaciji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. јул 2011.
BEOGRAD, 9. jula 2011. (Beta) - Predsednik Parlamentarne Skupštine OEBS-a Petros Eftimiou protestovao je u subotu zbog toga što članovima delegacija Alžira i Maroka, koji su u statusu partnera za saradnju na konferenciji u Beogradu, nije omogućen ulaz na prijem kod predsednika Srbije Borisa Tadića.

Na plenarnoj sednici, Eftimiou je rekao da je neposredno pre prijema kod Tadića, u četvrtak uveče, dobio obaveštenje da pojedine delegacije neće moći da prisustvuju i da su taj zahtev uputili ljudi iz protokola i obezbeđenja srpskog predsednika.

"Da smo znali da će se to dogoditi, ne bismo ni mi ostali učestvovali na prijemu", rekao je Eftimiou.

On je rekao da je savetniku predsednika Jovanu Ratkoviću preneo zabrinutost zbog tog događaja, koji je nazvao incidentom, i da mu je Ratković rekao da nije obavešten o tome da se to dogodilo.

Šef marokanske delegacije Abed Čakil rekao je da Maroko neće tražiti da se kazne krivci za to ali da je događaj za članove njegove delegacije bio poniženje i da se to shvata jako ozbiljno u arapskom svetu.

Šefica delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj Skupštini OEBS-a Suzana Grubješić izvinila se u ime predsednika Srbije i rekla da je sigurna da u tom događaju nije bilo nikakve zle namere. Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić takođe je uputio izvinjenje.


Извор[уреди]