Protest Bete zbog neistina u nagrađenom tekstu

Извор: Викиновости


16. мај 2011.
BEOGRAD, 16. maja 2011. (Beta) - Novinska agencija Beta uputila je oštar protest Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS), čiji je žiri na nedavnom konkursu za istraživačko novinarstvo jednu od nagrada dodelio za tekst u kojem se iznose teške i potpuno netačne optužbe na račun Bete.

U pitanju su optužbe u tekstu Zorana Janića, objavljenog na portalu E-novine da je Beta, uoči ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, sarađivala, odnosno "objavljivala saopštenja" zemunskog klana.

"Ne znamo koji su motivi autora Janića za iznošenje takvih optužbi, ali znamo to da su apsolutno netačne i, budući da su neproverene, zlonamerne. Takva neistina, objavljena u tekstu koji je dobio uglednu nagradu za istraživačko novinarstvo nanosi ozbiljnu štetu ugledu agencije Beta", navodi se u pismu NUNS-u.

Beta je navela da je proveravanje podataka prvi korak u istraživačkom novinarstvu, a da to nagrađeni autor nije uradio, jer da je autor pristupio tom prvom koraku, i proverio činjenice koje navodi, ne bi mogao da objavi neistinu takve vrste. "Da ponovimo - Beta nikada nije objavljivala saopštenja zemunskog klana", navodi se u pismu.

U obraćanju NUNS-u Beta je navela da je već 17 godina jedan od najpouzdanijih i najuglednijih medija u jugoistočnoj Evropi, da je reputaciju objektivnog, pouzdanog i profesionalnog medija gradila godinama, izlažući se mnogobrojnim rizicima zbog čega je ponosna.


Извор[уреди]