Пређи на садржај

Protekla nedelja bila burna za američku ekonomiju i finansijska tržišta

Извор: ВикиновостиVašington (Glas Amerike). Počela je preuzimanjem dve vodeće hipotekarne kompanije od strane federalne vlade a završava se problemima i mogućim bankrotstvom jedne od najvećih banaka u zemlji.

Na Volstritu zabrinutost raste kako opada poverenje. "Lehman Brothers", četvrta najveća banka u SAD na ivici je nelikvidnosti. Ova investiciona banka objavila je gubitak od 4 milijarde dolara u trećem kvartalu što je dovelo do pada njenih akcija za 75 odsto samo za nedelju dana. "Lehman Brothers" nije jedina finansijska kompanija u krizi. Posle velikih gubitaka, generalni direktor hipotekarne banke "Washington Mutual" podneo je ostavku, ali su njene akcije ipak izgubile polovinu vrednosti.«U slučaju obe ove banke radi se o krizi poverenja, kao i da li imaju dovoljno novca da ostanu u biznisu. Još jedno pitanje je da li će federalna vlada ponovo intervenisati i šta će to značiti za poreske obveznike,» kaže analitičar Edrien Karter.

Kruže glasine da bi druge vodeće banke kao «Bank of America» mogle da budu potencijalni kupci, ali ne bez vladinih garancija. Ipak, analitičari se pitaju da li federalna vlada uopšte može da interveniše samo nekoliko dana posle preuzimanja hipotekarnih giganata Feni Mej i Fredi Mek. Novi podaci o hipotekarnoj krizi takođe neće ublažiti strahovanja. Broj izgubljenih kuća porastao je za 27 odsto u avgustu u odnosu na prošlu godinu, dok je ukupni broj izgubljenih kuća najveći od 2005. godine.

Извор[уреди]