Pronađeni grobovi graditelja Keopsove piramide

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу11. јануар 2010.
KAIRO, 11. januara 2010. - Egipatski arheolozi pronašli su nove grobnice graditelja Keopsove piramide, saopštio je egipatski ministar kulture Faruk Hosni, prenose svetske agencije.

Arheološki tim, pod vođstvom direktora egipatskog odseka za antikvitete Zahija Havasa, "pronašao je novu grupu grobnica iz perioda 4. dinastije (2649-2513. pre nove ere)", naveo je u saopštenju Hosni i dodao da je reč o "radnicima koji su gradili veliku piramidu". Prvi grobovi graditelja Keopsove piramide pronađeni su 1990. Novo otkriće značajno je zbog toga što "demantuje sve što je rečeno o tome da su piramide izgradili podjarmljeni radnici i potvrđuje neistinitost verovanja da su ih gradili robovi", naveo je Havas.

Dokaz toga je činjenica da se "grobovi nalaze u neposrednoj blizini piramide i čak su okrenuti prema njoj", objasnio je. "Da je reč o robovima, njihovi grobovi ne bi mogli da se nalaze u toj oblasti", dodao je Havas. Egipatski zvaničnik je kazao da postoje dokazi da su ugledne egipatske porodice svakodnevno slale 11 teladi i 23 ovce za prehranu radnika, a zauzvrat nisu plaćale poreze. Po njegovim rečima, u izgradnji najveće egipatske piramide učestvovalo je do 10.000 radnika.


Извор[уреди]