Pronađena statua Amenhotepa Trećeg

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. април 2011.
Каиро-  (Beta-AP) - Egipatski arheolozi pronašli su jednu od najvećih do sada nađenih statua faraona Amenhotepa Trećeg njegovom hramu u Luksoru.

Statua visoka 13 metara jedna je od dve statue koje su krasile severni ulaz u veliki hram na zapadnoj obali Nila oko kojeg su u toku obimni arheološki radovi. Statuu čini sedam velikih blokova kvarcita, a nedostaje joj glava. Prvi put je otkrivena 1928, a potom je ponovo sakrivena, navode egipatske arheološke vlasti. Arheolozi očekuju da će drugu statuu pronaći u narednoj sezoni iskopavanja.

Nadzornik iskopavanja Abdel-Gafar Vagdi rekao je da su pronađene još dve statue, boga Tota sa glavom pavijana i 1,85 metara visoka statua boginje Sekmet sa glavom lava. Hram star 3.400 godine jedan je od najvećih hramova na obali Nila u Luksoru, gde su moćni faraoni egipatskog Novog carstva izgradili svoje grobnice. Amenhotep Treći, koji je bio deda čuvenog dečaka-faraona Tutankamona, vladao je u 14. veku pre nove ere na vrhuncu Novog carstva i vodio je veliko carstvo koje se prostiralo od Nubije na jugu do Sirije na severu.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg