Пређи на садржај

Promovisana monografija o Đorđu Vajfertu

Извор: Викиновости
Narodna bašta
Слика: Vanjagenije.


17. jun 2015.
Srbija -  (PRobjave) - Fondacija za očuvanje lika i dela Đorđa Vajferta svečano je obeležila 165. godišnjicu od rođenja ovog velikog srpskog industrijalca, vizionara i humaniste manifestacijom u Domu Vojske Srbije.

Na svečanosti je promovisana kapitalna monografija o Đorđu Vajfertu, koja predstavlja rezultat višegodišnjeg predanog rada stvaralaca različitih profila na prikupljanju detalja iz života ove ličnosti od izuzetnog značaja za istorijski razvoj Srbije. U monografiji su sabrane kako poznate činjenice iz Vajfertovog života i rada, tako i do sada nepoznati podaci i ekskluzivne fotografije, a autori su bili motivisani željom da od zaborava sačuvaju bar deo onoga što je ovaj humanista ostavio svojoj otadžbini.

Predsednik Organizacionog odbora svečanog obeležavanja godišnjice rođenja Đorđa Vajferta, glumac Predrag Miki Manojlović, najavio je čitav niz aktivnosti kojima će se u narednim mesecima slaviti univerzalne vrednosti kojima se Vajfert rukovodio u svom plodonosnom životu.

Vajferta je odlikovala inteligentna vrsta patriotizma. Poštovanje prošlih, sadašnjih, ali i budućih generacija zaslužio je svime što je uradio za svoju zemlju i onim što joj je dao - naglasio je Manojlović.

Zvanice iz kulturnog, društvenog, ekonomskog i političkog života Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora, kroz sekvence dokumentarno-igranog filma o Vajfertu vratili su se u period u kojem je ovaj velikan stvarao, ostavljajući neizbrisive tragove za buduće generacije. Svetislav Bata Prelić, urednik Monografije i režiser filma o Vajfertu, istakao je da je materijalna zaostavština prvog guvernera Narodne banke Srbije važna, ali da ne sme da bude dominantna u odnosu na duhovnu težinu koju nosi njegovo ime.

Vajfert nesumnjivo pripada nizu naših najznačajnijih ljudi i tu zauzima visoko mesto. Pored velikih materijalnih tvorevina, ostavio je moralnu i duhovnu matricu kakav treba da bude odnos pojedinca i države, odnos pojedinca i naroda - rekao je Prelić.

Zahvalnice Fondacije i kopije bar reljefa podeljene su kompanijama i osobama koje su pomogle u sprovođenju aktivnosti za očuvanje lika i dela ove značajne istorijske ličnosti - Narodnoj banci Srbije, Ministarstvu odbrane, Službenom glasniku, RTS-u, Đorđu Staniću i Brigiti Vajfert Stanić.

Na inicijativu direktora Medija centra „Odbrana", pukovnika Stevice Karapandžina, hol Doma Vojske ubuduće će krasiti bronzani bar reljef sa likom Đorđa Vajferta. Bar reljef, dar Fondacije, svečano je otkrio njen predsednik Miljan Šćekić.

U godini značajnog jubileja, kompanija HEINEKEN Srbija, uz svoj Vajfert brend, prepoznala je vrednost i značaj aktivnosti Fondacije Đorđe Vajfert i postala partner u aktivnostima na očuvanju lika i dela Đorđa Vajferta.

Đorđe Vajfert je bio pokretač industrijskog i finansijskog razvoja Srbije. Pored izuzetnog ekonomskog doprinosa, Srbiju je zadužio humanitarnom delatnošću. Osnovni cilj Fondacije Đorđe Vajfert je da širu javnost upozna sa likom i delom ovog čoveka, koji je uvek bio spreman da pomogne svojoj otadžbini i narodu.

Извор

[уреди]