Projekti dobili pomoć iz EU fondova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. април 2011.
ALEKSANDROVAC, 15. aprila 2011. (Beta) - Predstavnici Evropske unije (EU) i Ministrastva ekonomije Srbije predstavili su u petak u Aleksandrovcu 29, od 32 projekta, za koje je EU dodelila 24 miliona evra bespovratne pomoći.

U Muzeju vinarstva i vinogradarstva šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić uručili su sertifikate i čekove autorima 29 projekata iz svih krajeva Srbije, izabranih u drugom pozivu za finansijsku podršku iz IPA fondova u okviru Regionalno društveno-ekonomskog programa razvoja 2 (RDEPR 2).

Među dobitnicima sredstava je i opština Aleksandrovac koja je bila domaćin ceremonije, a koja je za projekat "Lanac vrednosti visokokvalitetnog srpskog vina - Viteško vino", dobila 510.000 evra za unapređenje proizvodnje, kvaliteta i marketinga srpskog vina, kao i mogućnost obrazovanja i umrežavanja proizvođača.

Dežer je izrazio zadovoljstvo što će "dobre ideje biti pretvorene u akciju", kako bi se unapredila regionalna konkurentnost i podstaklo zapošljavanje u Srbiji. "Imali smo 234 prijava, odabrali smo 29 projekata, ali to istovremeno znači da postoji više od 200 potencijalnih projekata", istakao je on i podsetio da su tri projekta već realizovana.

I ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić naglasio je da će bespovratna pomoć EU, koja je stigla za projekte različite namene iz 12 privrednih sektora Srbije, omogućiti ravnomeran regionalni razvoj i otvaranje novih radnih mesta.


Извор[уреди]