Program u čast Zorana Simjanovića i Kino kluba Beograd

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. мај 2011.
BEOGRAD, 29. maja 2011. (Beta) - Veče muzike i filma posvećeno kompozitoru Zoranu Simjanoviću i retko viđenim filmovima iz riznice Kino kluba Beograd koji ove godine obeležava svoj 60. rođendan, biće priređeno u ponedeljak uveče u Domu omladine Beograda.

U programu u Domu omladine, u saradnji s Jugoslovenskom kinotekom, biće prikazani filmovi iz riznice Kino kluba Beograda, a publika će imati priliku da čuje staru i novu filmsku muziku Zorana Simjanovića, najavili su organizatori.

Zoran Simjanović je komponovao muziku za 63 igrana filma, 70 kratkih i dokumentarnih filmova, 40 pozorišnih predstava i za brojne televizijske emisije.

Najprestižnije filmsko priznanje bivše Jugoslavije - Zlatnu arenu u Puli, dobio je dva puta - 1978. godine za film "Miris poljskog cveća" i 1983. za "Balkan Ekspres". Član je Evropske filmske akademije.

U Kino klubu Beograd su šezdesetih godina prošlog veka u Beogradu amaterske radove stvarali autori jednog od najvažnijih perioda u istoriji domaće kinematografije - "crnog talasa".

U Domu omladine biće prikazani filmovi snimljeni pedesetih godina: "Ljubomorna mašta" i "Volite se ljudi" Dragoljuba Ivkova Ješe, "Pečat", "Antonijevo razbijeno ogledalo" i "Spomenicima ne treba verovati" Dušana Makavejeva, "Jutro" Vidoja Mojsilovića Vitka, "Bela maramica" Vojislava Rakonjca i "Metamorfoza", "Kiša i ljubav" i "Libera" Marka Bapca.

Program obuhvata i filmove "Lavirint" (1960) i "Triptih o misteriji i smrti" (1961) Živojina Pavlovića, "Zemlja" (1961) Borka Niketića, "Marija" (1963) Blagoja Lupe, "Doručak" (1963) i "Ponedeljak" (1965) Srđana Karanovića i "Ema" (1963) Eme Banovac.


Извор[уреди]