Prodaja Telekom Srbije utice i na tržište operatera u BIH

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу5. март 2010.
BANJALUKA, 5. marta 2010.(Beta) - Sve izvesnija privatizacija "Telekoma Srbija" od nemačkog "Dojče Telekoma" mogla bi uzdrmati, pa čak i prouzrokovati strukturalne promene na telekomunikacionom tržištu BiH, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Prema pisanju lista, analitičari ističu da bi "Dojče Telekom", koji je odranije posredni manjinski akcionar HT Mostar, kupovinom državnog srpskog telekom operatora postao i većinski vlasnik banjalučkog "Telekoma Srpske" i time stekao zakonski neodrživu dominantnu tržišnu poziciju.

"U toj situaciji očekivao bi reakciju Konkurencijskog saveta BiH sa zahtevom prema 'Dojče Telekomu' da izađe iz akcionarske strukture jednog od dva telekom operatora u BiH. Tada bi logična odluka Nemaca bila da izađu iz HT Mostar, odnosno da ostanu u 'Telekomu Srpske'", smatra direktor banjalučkog društva "Advantis broker" Branko Kecman.

Direktor HT Mostar Stipe Prlić takođe smatra da bi u slučaju posrednog ulaska "Dojče Telekoma" u akcionarsku strukturu "Telekoma Srpske" bilo posla za Konkurencijski savet BiH, navodeći da je teško očekivati da Konkurencijski savet dozvoli da jedna kompanija, u ovom slučaju "Dojče Telekom", praktično poseduje dve telekom licence u BiH.


Извор[уреди]