Problemi u finansiranju deficita budžeta

Извор: Викиновости


5. октобар 2010.
BEOGRAD, 5. oktobra 2010. (Beta) - Finansiranje deficita republičkog budžeta na kratak rok nije problematično, ali su na srednji rok mogući problemi ako se ne prikupi dovoljno novca od prodaje državnih zapisa, ukazao je u utorak saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković.

"Od maja ove godine slabi prodaja trezorskih zapisa, kao glavnog instrumenta finansiranja budžetskog deficita, iako rastu kamatne stope na te vrednosne papire", rekao je Stamenković na promociji mesečnika "Ekonomske analize i trendovi" (MAT) koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Ako se zbog slabe tražnje zapisa ne obezbede dodatni izvori finansiranja budžeta, moraće, prema rečima Stamenkovića, da se smanje neki budžetski rashodi, kao što su penzije, plate, socijalna pomoć ili finansiranje kapitalnih projekata.

"Da je Vlada već sada prinuđena da na drugoj strani nađe izvore finasiranja budžeta jasno je i po tome što je od komercijalnih banaka uzela pozajmicu od 250 miliona evra", rekao je stamenković.


Извор[уреди]