Priznanje Kosova nije uslov

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. јул 2011.
BEOGRAD, 25. jula 2011. (Beta) - Poslanici vladajuće koalicije ocenili su u ponedeljak da Srbija neće biti uslovljena priznanjem nezavisnosti Kosova da bi dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, dok je opozicija navela da je taj uslov već postavljen.

Povodom izjave komesara Evropske unije za proširenje Štefana Filea da se Srbija nakon hapšenja Gorana Hadžića primakla dobijanju statusa kandidata do kraja godine, ali da mora da unapredi odnose sa Kosovom, vladajuća koalicija je navela da su otklonjene najvažnije prepreke na putu ka EU i da priznanje nezavisnosti Kosova neće biti dodatni uslov.

Poslanik Ujedinjenih regiona Srbije Vlajko Senić rekao je da srpske vlasti iz izjava evropskih zvaničnika nisu ni na koji način razumele da je neophodno da Srbija prizna Kosovo kao uslov za razgovor o pristupanju Srbije EU.

Prema njegovim rečima, problem Kosova će se rešavati u narednom periodu ali, kako je rekao, nije kamen oko vrata koji će sprečiti ulazak Srbije u EU.

Poslanik Socijalističke partije Srbije DJordje Milićević rekao je da je jasno da će u narednom periodu Beograd trpeti veće pritiske za priznanje nezavisnosti Kosova, ali da je suštinski važno nastaviti dijalog sa Prištinom koji će voditi ka pravičnom i kompromisnom rešenju.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je da je vlast dovela državu u položaj u kojem se potencijalno članstvo u EU pretvorilo u lanac ucena iz kojeg Srbija neće ostvariti korist.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da je odavno jasno da je priznanje nezavisnosti Kosova uslov za ulazak Srbije u EU jer su to, kako je rekao, pojedini srpski političari već obećali čelnicima unije.


Извор[уреди]