Privredna komora traži hitne mere nove vlade

Извор: Викиновости


4. jul 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Nova vlada Srbije u prvih šest meseci rada treba da preduzme hitne mere koje će zaustaviti dalji pad ekonomske aktivnosti i stvoriti preduslove za strukturne i sistemske reforme i smanjivanje javne potrošnje, saopštila je u sredu Privredna komora Srbije (PKS).

Prioriteti su reforma javnog sektora, fiskalna reforma uz smanjenje poreza i doprinosa na zarade i podsticanje proizvodnje, investicija i štednje, preispitivanje i ukidanje ili smanjenje pojedinih parafiskalnih nameta, istakli su u PKS.

Privrednici su predložili hitno rešavanje problema nelikvidnosti i uspostavlajnje finansijske discipline, smanjenje troškova poslovanja kroz ukidanje nepotrebnih administrativnih procedura, kao i reformu radnog zakonodavstvo koja će biti podsticajna za otvaranje novih radnih mesta.

Procenjeno je da oko 370 neporeskih davanja opterećuju poslovanje, odnosno da su troškovi 77 neporeskih nameta oko 570 evra godišnje po jednom zaposlenom u privredi.

PKS se založila da kurs dinara ostane rukovodjeno plivajući, ali da bude predvidiv.

„Potrebno je doneti novi Zakon o radu, koji će omogućiti jednostavnije, jeftinije i fleksibilnije zapošljavanje radnika i uspostaviti stabilan i sistemski dijalog reprezentativnih predstavnika kroz Socijalno ekonomski savet“, smatraju privrednici.

Predloženo je i osnivanje razvojne banke i definisanje efikasnije politike privlačenja investitora kroz različite vidove dozvoljene državne pomoći, kao što su snižavanje poreza na zarade, besplatno ustupanje zemljišta i industrijskih objekata preduzeća u stečaju i likvidaciji.

Izvor[уреди]