Пређи на садржај

Privredna komora Beograda pozdravila novi aranžman s MMF

Извор: Викиновости


3. септембар 2011.
Београд-  (Beta) - Privrednici okupljeni u Privrednoj komori Beograda pozdravljaju sklapanje novog aranžmana Srbije sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Oni smatraju da će novi aranžman doprineti kredibilitetu Srbije i ublažavanju posledica najavljenog novog talasa krize, saopštila je u subotu Privredna komora Beograda. Vlada Srbije i MMF postigli su 30. avgusta dogovor o kreditnom aranžmanu iz predostrožnosti, kojim je odobreno povećanje budžetskog deficita, a MMF je smanjio procenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u ovoj godini sa tri na dva odsto.

„Privrednici upozoravaju na opasnosti koje nosi kontinuirano zaduživanje javnog sektora, dok se privatni sektor poslednjih godina razdužuje prema inostranstvu. Vlada Srbije mora konačno da sprovede suštinsku reformu javnog sektora, kako bi se dugoročno obezbedile veće uštede na strani rashoda“, navodi se u saopštenju.

Privredi, koja je do sada podnela najveći teret krize, potrebni su bolji uslovi poslovanja, efikasnija javna uprava i jeftiniji krediti, jer je nedopustivo da Srbija poslednjih deset godina ima najveće kamate i bankarske marže u regionu, dodaje se u saopštenju.

Извор[уреди]