Privatni i društveni sektor u zajedničkoj borbi protiv piraterije

Извор: Викиновости

Beograd (PRObjave) Danas je u Beogradu održan okrugli sto "Piraterija u muzičkoj industriji", u organizaciji Zavoda za intelektualnu svojinu, u okviru kojeg su doneti sledeći zaključci: - Piraterija je teška ekonomska bolest koja razara tkivo kulturne industrije i smanjuje njen ekonomski potencijal. - Da bismo se uspešno borili protiv piraterije neophodna nam je dodatna obuka sudija u ovoj oblasti kao i čvršća saradnja svih državnih organa koji imaju nadležnost u pogledu zaštite intelektualne svojine. - Naša zemlja ima dobre propise u ovoj oblasti koji su usklađeni sa propisima zemalja EU, te državni organi imaju pravni osnov da odlučno deluju u suzbijanju piraterije. Međutim, poželjna je i dobrodošla aktivna saradnja privatnog sektora koji neposredno trpi posledice piraterije.

U okviru skupa učestvovali su: 1. Branka Totić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu 2. Vladimir Marić, pomoćnik direktora za Sektor za autorsko pravo i međunarodnu saradnju Zavoda za intelektualnu svojinu 3. Predrag Blagojević, sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije 4. Mikailo Tijanić, šef Odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine 5. Ljubiša Kuvekalović, pravnik Republičke Radiodifuzne agencije 6. Aleksandar Kovačević, direktor SOKOJ-a - Organizacije muzičkih autora Srbije 7. Petar Đurić, direktor Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) 8. Vlado Georgiev, umetnik 9. Slobodan Nešović, muzički producent

"Nepoštovanje autorskog prava ugrožava vitalne interese autora i podriva temelje muzičke industrije u Srbiji. Piraterija se može suzbiti samo zajedničkim akcijama državnih organa i privatnog sektora čemu ovaj skup treba da pruži doprinos." rekla je Branka Totić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu.

"Prema izveštaju Grupe 301 Odbora američke privredne komore za zaštitu prava intelektualne svojine naša zemlja više nije u fokusu "posmatranja", što znači da se piraterija u poslednjih nekoliko godina znatno smanjila. Srbija je u zlatnoj sredini sa stopom od 70% i tendencijom smanjenja i približavanja stopama u zemljama Evropske Unije.", izjavio je Mikailo Tijanić, šef Odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine MUP-a Srbije.

"Posebno je porazno što se u legalnim prodavnicama prodaju nelegalni diskovi i što emiteri emituju muziku sa nelegalnih diskova, kao i mp3 fajlove koji su skinuti sa nelegalnih servera.", rekao je Vlado Georgiev, umetnik.

Ovaj Okrugli sto je prvi od niza skupova koje Edukativno-informativni centar Zavoda planira da organizuje, radi informisanja javnosti i podizanja nivoa društvene svesti o značaju intelektualne svojine.

Извор[уреди]