Privatizacija praktično stoji

Извор: Викиновости


11. decembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Privatizacija preduzeća u Srbiji ne samo da je praktično stala, nego čak ide u suprotnom smeru, za šta su primeri Telekom i smederevska železara, konstatovano je u ekonomskom delu Akcionog plana za ispunjavanje preporuka EK.

Preporuke Evropske komisije (EK) sadržane su u Godišnjem izveštaju o napretku Srbije u procesu evropskih integracija za 2012. godinu.

U dokumentu koji je usvojila srpska vlada upozorava se da je osnivanje novih preduzeća u Srbiji otežano zbog skupog i dugotrajnog procesa dobijanja građevinskih dozvola a da je siva ekonomija i dalje jaka i da predstavlja ozbiljnu prepreku lojalnoj konkurenciji.

Akcionim planom je planirana dalja privatizacija po zakonu a umesto roka za završetak navodi se da je to kontinuirani proces, preneo je u utorak portal Euraktiv Srbija.

U borbi sa sivom ekonomijom, koja je prepreka konkurenciji i razvoju poslovanja, predviđeno je da nosilac aktivnosti bude Poreska uprava u saradnji sa Upravom carine, tržišnom i drugim inspekcijama.

Istovremeno je planirano da se neujednačenoj primeni zakona, njihovom sporom sprovođenju ili nesprovodjenju i povećanju broja dažbina koje uvećavaju troškove poslovanja stane na put usvajanjem zakona o izmenama zakona o planiranju i izgradnji i zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Rok za usvajanje oba zakona je 1. jul iduće godine, preneo je Euraktiv Srbija.


Izvor[уреди]