Pritisak na Srbiju neće biti pojačan

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. јул 2011.
BEOGRAD, 25. jula 2011. (Beta) - Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izjavila je da posle hapšenja svih haških begunaca neće biti pojačan pritisak na Srbiju u vezi sa Kosovom niti će Srbiji priznanje Kosova biti postavljeno kao uslov za ulazak u EU, ali će biti zahteva za "kreativan pristup".

"Ne verujem da će biti povećan pritisak na Srbiju posle izručenja i poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića. Ubeđena sam da će manje, više kao i do sada debata o tome kako napreduje dijalog Beograda i Prištine biti vrlo značajna i vrlo često na dnevnom redu. Vidimo da koliko taj dijalog odmiče, tako se javljaju i novi problemi poput onih sa carinskim pečatom i trgovinskim embargom sa druge strane", rekla je Sonja Liht agenciji Beta.

Dodala je da će to sigurno ostati na dnevnom redu, ali da ne veruje da to ima bilo kakve veze sa završetkom ove faze saradnje sa Haškim tribunalom.

"Čak sam ubeđena da nema. Ne verujem ni da će se zahtevati od Srbije kao uslov, da prizna Kosovo i pre nego što uđe u EU. Definitivno ne, dok u samoj EU ne postoji apsolutni konsenzus oko priznanja nezavisnosti Kosova, ali će se sigurno tražiti kreativni pristup u smislu zajedničkog prisustva određenim regionalnim događanjima", rekla je Sonja Liht.


Извор[уреди]