Pritisak Islamske zajednice u Srbiji na medije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

27. јун 2010.
BEOGRAD, 27. juna 2010. (Beta) - Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovalo je u nedelju zbog poziva Sveopšteg sabora Islamske zajednice u Srbiji na bojkot dnevnog lista Blic i izrazilo zabrinutost najavom tužbe protiv tog lista sa odštetnim zahtevom od sto miliona evra.

"Uz puno razumevanje protesta zbog objavljivanja fotomontaže u kojoj je muftija Muamer Zukorlić neprikladno predstavljen, a zbog koje se Blic izvinio Muslimanima, NUNS reagovanje Islamske zajednice u Srbiji smatra ugrožavanjem slobode javne reči i neprimerenim političkim pritiskom na medije", naveo je NUNS povodom jučerašnjih zahteva Sabora održanog u Novom Pazaru.

Udruženje je naglasio da je fotomontaža objavljena na stranama koje imaju jasnu oznaku da je reč o humoristično-satiričnom sadržaju i da se tako mora i tretirati.

"NUNS ne uvek zalagao za poštovanje i slobodu vere i verskih uverenja, ali ta sloboda ne može ugrožavati pravo na javnu kritiku verskih službenika. To se posebno odnosi na one koji su politčki angažovani - oni, kao i ostali politicari moraju imati viši prag tolerancije, pogotovo kada je reč o satiri", izjavio je potpredsednik NUNS-a Vukašin Obradović.


Извор[уреди]